Szásenyka 2012.05.16. 20:55

Pácolás

A pácoknak több fajtája van:

NEDVES PÁC

Marinád: általában folyékony ecetes-olajos pác, zöldfűszerekkel, vagy más fűszerekkel (esetleg fűszerporokkal) gazdagítva. Ecet helyett lehet bort, citromlevet, vagy gyümölcslevet is használni. Savas (ecetes, citromos, stb.) pácokkal ne pácoljunk túl hosszú ideig, mert tönkretesszük vele az ételt.

Máz: fűszerpor keverék vagy nem folyékony, kenhető, krém állagú pác, amivel bedörzsöljük az ételt kb. 15-20 perccel sütés előtt.

Grill szósz: sűrű, édes mártás, ami sütéskor karamellizálódik a húson. A grillezés előtt, kb. 5-10 perccel sütés előtt kenjük az ételre.

Locsoló öntet: különböző folyadékok, amivel sütés közben locsoljuk az ételt – ez lehet pl. paradicsom alapú szósz, sör, vagy maradék páclé.

 

És van SZÁRAZ PÁC

A száraz pácolás a leggyorsabb pácolási módszer, amit már inkább csak fűszerezésnek hívunk. Száraz pácolásnak nevezzük, amikor a fűszereket a húsra dörzsöljük, vagy kevés olajjal, vagy zsírral bekenve, fűszereket hintünk rá, majd zsírpapírba, ill. alufóliába csomagoljuk és 1-2 órát pihentetjük.

Bármilyen őrölt fűszert használhatunk, csak az elkészítendő hússal harmonizáljon, pl.: bors, koriander, őrölt kömény, paprika, szerecsendió, kakukkfű, őrölt mustármag, stb. A húsokat pácolhatjuk (fűszerezhetjük) szeletenként, vagy egészben is, attól függően, hogy szeretnénk utána sütni. Száraz fűszeres pácot használhatunk bármilyen húsra.

 

Sót ne adjunk a páchoz, mert nedvességet von el, de ne felejtsük el a végén megsózni a húsokat/ételeket! Megkeményíti, rágóssá teszi a húst.

Ha nedves pácot alkalmazunk, a léből mindig annyit készítsünk, hogy a húst/zöldséget teljesen ellepje.

A pác legyen egyszerű, ne bonyolítsuk túl: tartalmazzon olajat (lehetőleg olívaolajat), zöldfűszert, fokhagymát és folyadékot (bor, tejföl, citromlé, tej) vagy használhatunk hozzá valami kész, speciális szószt például Worchester szósz, mustár, chili stb.

A műanyag tálakat és a fémtálakat viszont kerüljük, mert a műanyagban könnyen bepállik a hús, ill. az ecet kioldja a fém/műanyag tál molekuláit.

Hosszabb pácolás alatt a húsokat, halakat tartsuk hűtőszekrényben, de sütés előtt kb. félórával vegyük ki a hűtőszekrényből, és  csak langyosra melegedve süssük őket, különben a hús kívül megég, belül pedig nem sül át rendesen. 

Mielőtt a pácba tesszük a húst/halat, tehetünk félre egy kicsit a pácból, ezzel locsolgathatjuk. 

Száraz húsokat, mint pl. a csirkemell, szűzpecsenye, csavarjuk be szalonnával.

Sütés előtt a bepácolt ételek felületére tapadt fűszereket távolítsuk el, nehogy fekete, keserű kéreg süljön rá, a páclevet pedig itassuk fel, mert a nedvesség a sülést akadályozza, ráadásul az olajban pácolt ételek olajos páclevétől lángra kaphat a faszén.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szakacsblog.blog.hu/api/trackback/id/tr704520948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása