2012.10.23. 13:08
Sólet
Külön-külön beáztatunk 250-250 g tarka és fehér gyöngybabot, néhány óra elteltével feltesszük vízben, felforraljuk, fedővel kis rést hagyva alig gyöngyöző forrással 60 percig előfőzzük.
Közben 4 evőkanál libazsíron 2 kis fej finomra vágott hagymát fonnyasztunk. Tíz perc múlva, amikor zsemleszínű, hozzáadunk 1 fej keresztben kettévágott fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük kávéskanálnyi fűszerpaprikával.
Cserépedényben (vagy öntöttvasban) lerakjuk a babot és a húst. A hús lehet például: liba- vagy kacsacomb – ami előtte só, bors, cukor keverékében állt néhány órán át –, és füstölt marhanyelv, amit előtte vízben kiáztattunk. De lehet a betét akár füstölt libacomb és körbepirított marhaborda, akár szegy is. A lényeg: legyen benne egy füstölt elem. Jót tesz neki egy kisebb darab velős csont, és – bár nem nagyon kóser – egy-két sertésfarok is.
De nem kell minden húst lerakni a babbal: készíthetünk hozzá külön konfitált kacsa- vagy libacombot, amire tálaláskor rápirítunk.
A babra és a húsra babfőzőlevet öntünk, esetleg még némi könnyű sótlan szárnyashúslevessel is kiegészítjük, hogy ellepje. Ha sózzuk, enyhén sózzuk. A legegyszerűbb asztali sót használjuk (ne tengerit vagy jódozottat).
Lefedjük, 90-110 °C-os sütőbe tesszük. Ha pontos a sütőnk, akkor idővel az edény belsejében 85-90 °C lesz a hőmérséklet. Ennyi kell a bab fehérjéinek a további puhuláshoz, ezen a hőmérsékleten 6-8-10 óra alatt sem veszti el formáját, viszont minden aromát magába szív.
Ugyanez az alacsony hőmérséklet kedvez a húsnak is: nem szárad ki, szaftos marad. Az utolsó órában hozzáadhatunk némi megmosott gerslit (árpagyöngyöt) egy órára, de anélkül is nagyon jó.
Szólj hozzá!
Címkék: bab sólet
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.