2012.05.21. 00:08
A barnamártás
Szerintem a barnamártás annyira alapmártás a mi konyhakultúránkban, mint a beschamel mártás. Hiszen mindkettő rengeteg más mártásnak az alapja. Például barnamártást forralhatunk ki vörösborral, párolhatunk benne zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat. A leírt recepthez nem kötelező alkalmazkodni a zöldségek terén, hiszen egy jó barnamártásba minden belemehet. Csúnyán mondva "konyha takarítás": amelyik zöldséget látjuk, hogy már kezdene megromlani, vágjuk le a pimpós részét, a maradékot pedig rakhatjuk is a mártásba
60 dkg kisebb darabokra vágott borjúcsont
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 fej vöröshagyma
1 zellergumó (kisebb)
5 dkg paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál liszt
2 evőkanál cukor
őrölt feketebors
kristálycukor
kakukkfű
só
olaj
Fogjunk egy fazekat, öntsünk bele kevés olajat, hevítsük fel, majd tegyük bele a felaprózott csontot, és pirítsuk meg. Szeleteljük bele a répát, a gyökeret, a hagymát és a zellert. Hintsük rá a cukrot, pirítsuk tovább, amíg szép karamellszínű lesz. Akkor adjuk hozzá a paradicsompürét, pirítsuk tovább, de vigyázzunk, nehogy megégjen. Öntsük nyakon 2 liter vízzel, a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és a kakukkfűvel ízesítsük. Forraljuk fel nagy lángon, majd fedő alatt, legalább 3 óráig főzzük.
Ha minden jól ment, körülbelül 8 dl levünk maradt. Egy serpenyőben, lisztet szárazon barnára pirítunk, majd a lébe szűrjük. Kevergetve mártás sűrűségűre forraljuk. Átszűrjük, és forrón tálaljuk.
Szólj hozzá!
Címkék: barnamártás
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.