Szásenyka 2012.05.22. 09:11

Pizza


Egyedül a tésztát írom le, mert a feltéteknek a fantázia szabhat határt csak :)

Alaprecept 4 személyre, 50 dkg alaptésztához:

A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg, elpusztulnak az élesztőgombák!).  Hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk 8-10 perc alatt.  

A lisztet keverőtálba szitáljuk - így levegősebb lesz, és gyorsabban megkel a tészta. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk - azaz kovászt készítünk. A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc).

Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. A kézi robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 perc).

A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, erőteljesen átgyúrjuk - összeesik, de nem baj -, és tenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk. 

A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük. Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal (pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti zöldségekkel, gyümölcsökkel, hússal, kevés oregánót és kakukkfüvet szórunk rá, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.

 

Na de ha már itt vagyunk, akkor leírom a pizzakrémet is :)

A felaprított vöröshagymát és fokhagymát kevés olívaolajon megpirítom. Hozzáadom a ketchupot, paradicsompürét, fűszereket és együtt felforralom. Ha nem elég sûrû a krém, akkor még egy kevés lisztet is rakok hozzá. Ezt követõen az egészet összeturmixolom, és már mehet is a tésztára. Ez az adag egy családi pizzára elegendõ.

 

És egy másik verzió


Tészta: 

500 g 00-ás liszt

1 ek durva szemű tengeri só

300 ml langyos víz

1 tk cukor

1 tasak (7 g) szárított élesztő

3 ek olívaolaj


Pizzaszósz:

400 g-os hámozott paradicsom

bazsalikom (nyáron friss, különben szárított)

2 gerezd fokhagyma

só, bors

olívaolaj

A munkafelületre öntve, a lisztben elkeverjük a sót, majd a közepén kezünkkel egy kis mélyedést (fészket) készítünk. A langyos vízbe beletesszük a cukrot és az élesztőt, megkeverjük és pár percre félretesszük. Az élesztős vizet beleöntjük a fészekbe és villával körkörös mozdulatokkal a széléről óvatosan elkezdjük a vízhez keverni a lisztet, ügyelve, hogy a víz ki ne folyjon. Amikor már a liszt nagyjából felvette a vizet, hozzáadjuk az olajat is. Mikor nehézkes a villával keverés, kezünkre váltunk, bucit formálunk belőle és gyúrni kezdjük a tésztát. Addig gyúrjuk, míg egyenletesen sima, puha tésztát nem kapunk. Tetejét belisztezzük, letakarjuk, és min. 60 percig szobahőmérsékleten pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük a lehető legmagasabb hőmérsékletre.

Ez a tésztamennyiség három közepes méretű pizzához elegendő, következésképpen a pihentetés után a tésztabucit három egyenlő részre osztjuk. (Amennyiben nem szeretnénk ennyi pizzát készíteni, tiszta nejlonzacskóba téve lefagyaszthatunk belőle.) A munkafelületet lisztezzük, és olyan vékonyra nyújtjuk a pizzát (közben ügyelnünk arra, hogy azért nagyjából kör alakú végeredményt kapjunk), amennyire csak tudjuk.

A paradicsomszószhoz a vékonyra szeletelt fokhagymát kevés olajon megpároljuk, hozzáöntjük a paradicsomot, sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük, és 20 percig főzzük. A paradicsomdarabok elvileg a végéra szétfőnek, ha mégsem teljesen pürés a szósz, villával szétnyomkodjuk a paradicsomdarabokat.

Nincs más hátra, mint a kinyújtott tésztát vékonyan megkenjük a szósszal, rátesszük a kívánt feltétet, és mehet is a sütőbe 8-12 percre minél magasabb hőmérsékleten (sütő típusától, legmagasabb hőmérséklettől függően; nálam 11 perc alatt készült el).

 

 
     

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szakacsblog.blog.hu/api/trackback/id/tr814531093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása