2012.06.16. 11:35
Sushi - a felkapott japán, aki valójában kínai
Rizsecet (Tezu):
Keverjünk össze kb. 2,5 deciliter vizet 30 milliliter rizsecettel és adjunk hozzá kb. 5 milliliter sót.
Sushi rizs (shari) :
A sushi készítéséhez alapvetően rövidszemű rizst használnak, a Japán rövidszemű rizs az egyik legjobb, de bármilyen más rövidszemű rizs is alkalmas rá.
Mossuk át a rizst néhányszor hideg vízben, hogy teljesen megtisztuljon, majd egy rövid időre még hagyjuk, hogy a felesleges víz lecsurogjon a rizsszemek között.
Tegyük a rizst egy fazékba és öntsünk rá annyi vizet, hogy pont ellepje, adjunk hozzá egy kis sót, majd fedjük, le a fazekat és lassú tűzön forraljuk fel a rizst. Miután felforrt, vegyük le a tűzről a lábost és hagyjuk 15 percre állni. (Főzzuk meg)
Egy tálban keverjük össze a rizsecetet 30 gramm cukorral, majd melegítsük fel, amíg a cukor fel nem oldódik benne, közben sűrűn kevergessük. Vegyük le a melegről a rizsecetet és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön le.
Adjuk hozzá a meleg rizshez a rizsecetet, először csak a negyedét, majd keverjük össze vele, ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a rizsecet. Ezután megvan a legfőbb alapanyagunk, ami kell a sushi készítéshez.
Hozzávalók:
Kb. 4 hosszabb rúdhoz vagy 10 rövidebbre:
Fél kiló sushi rizs
60 milliliter rizsecet
30 gramm cukor
5 gramm só
Maki sushi (sushi tekercs)
Helyezzünk egy ív norit a bambusztekercsre. Tartsuk kezünket benedvesítve és, tegyünk 2-3 evőkanál sushi rizst a nori lap közepére és terítsük szét rajta egyenletesen, de hagyjunk kb. 1-1,5 centiméternyi helyet a nori lap alján és tetején üresen (ez a feltekerés miatt kell). Tegyük a sushi rizsre a zöldség és/vagy hússzeleteket hosszanti irányba (aki szereti wasabit is rakhat bele). Ezután kezdjük el feltekerni a bambusz lap segítségével a norit, figyeljünk arra, hogy a sushi rizs mindkét vége szorosan le legyen zárva. Miközben feltekerjük óvatosan, kissé préseljük meg a tekercset, hogy ne essen szét a készülő sushi tekercs, de ügyeljünk rá hogy ne nyomjuk szét. Miután feltekertük, távolítsuk el a bambuszt, és óvatosan nyomkodjuk a sushi-t a hosszanti végein, majd miután feltekertük a másik vége felől is tekerjük fel. Egy nedves késsel szeleteljük fel a sushi rudakat arányosan egyenlő szeletekre, vigyázzunk arra hogy a késsel egyenesen lefele szeljünk és ne fűrészelve vágjunk, mert akkor széthullhat vágásközben a sushi.
Nigri sushi
Vegyünk a kezünkbe kb. egy kanálnyit a sushi rizsből (vagy annyit amekkorára szeretnénk csinálni a sushi-t, célszerű nem túl nagy adagokat készíteni, mert így egyszerűbb fogyasztani és esztétikusabb is). Kezünkkel kissé préselve formázzuk össze a sushi rizst enyhén ovális alakúra. Tegyünk egy kis wasabit a rizs tetejére, vagy akár a hal illetve rák, vagy egyéb hús szeletre, amit majd a sushi rizsre teszünk. Tegyük a hús szeletet a sushi rizs tetejére, és érzéssel préseljük össze, nehogy szétnyomódjon az elkészített rizsformánk.
Az elkészült kis nigri sushi-kat esztétikusan tálaljuk, ízlés szerint wasabi-val, szójaszósszal.
Ez ITT pedig egy érdekes összefoglalás a sushi félékről
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.