Szásenyka 2012.05.23. 18:14

Rántás

Felmelegített zsiradékban (lehet étolaj, zsír, margarin, vaj az ételhez igazodva) beleszórjuk a lisztet, és az étel jellegének megfelelő mértékig pirítjuk, majd vízzel felöntjük. A rántás készítéséhez körülbelül ugyanannyi tömegű zsiradékot használunk fel, mint lisztet. A rántás nemcsak sűríti, hanem pirítottsági fokának megfelelően ízesíti is ételeinket. Fontos:

A forró rántást hideg vízzel felöntve keverjük ki.

Ha kihűlt, akkor a forró főzőlével keverjük ki.

A rántást mindig keverjük csomómentesre.

A rántással készült ételt, a sűrítés és felforralás után, még legalább 5 percig forraljuk.

Miután az ételt berántottuk, sűrítettük az könnyen leéghet, ezért gyakran kavargassuk.

 

A rántás típusai:

 

-Világos vajas

-Világos petrezselymes-vajas

-Zsemleszínű

-Magyaros: kissé zsírosabb zsemleszínű rántásba finomra vágott vöröshagymát pirítunk, aztán megszórjuk fűszerpaprikával, elkeverjük és azonnal felengedjük hideg vízzel.

-Petrezselymes és/vagy fokhagymás magyaros: magyaros rántásba, a fűszerpaprika előtt finomra vágott petrezselyem zöldet teszünk és/vagy fokhagymát.

-Cukros barna rántás: olajban kristálycukrot folyékony barnára karamellizáljuk. Levesszük a tűzről, rászórjuk a lisztet, jól elkeverjük és amikor már kissé lassul a pirulása, akkor visszatesszük a tűzhelyre. Rövid ideig tovább pirítjuk

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szakacsblog.blog.hu/api/trackback/id/tr284542139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása