2012.05.23. 18:14
Rántás
Felmelegített zsiradékban (lehet étolaj, zsír, margarin, vaj az ételhez igazodva) beleszórjuk a lisztet, és az étel jellegének megfelelő mértékig pirítjuk, majd vízzel felöntjük. A rántás készítéséhez körülbelül ugyanannyi tömegű zsiradékot használunk fel, mint lisztet. A rántás nemcsak sűríti, hanem pirítottsági fokának megfelelően ízesíti is ételeinket. Fontos:
A forró rántást hideg vízzel felöntve keverjük ki.
Ha kihűlt, akkor a forró főzőlével keverjük ki.
A rántást mindig keverjük csomómentesre
A rántással készült ételt, a sűrítés és felforralás után, még legalább 5 percig forraljuk.
Miután az ételt berántottuk, sűrítettük az könnyen leéghet, ezért gyakran kavargassuk.
-Világos vajas
-Világos petrezselymes-vajas
-Zsemleszínű
-Magyaros: kissé zsírosabb zsemleszínű rántásba finomra vágott vöröshagymát pirítunk, aztán megszórjuk fűszerpaprikával, elkeverjük és azonnal felengedjük hideg vízzel.
-Petrezselymes és/vagy fokhagymás magyaros: magyaros rántásba, a fűszerpaprika előtt finomra vágott petrezselyem zöldet teszünk és/vagy fokhagymát.
-Cukros barna rántás: olajban kristálycukrot folyékony barnára karamellizáljuk. Levesszük a tűzről, rászórjuk a lisztet, jól elkeverjük és amikor már kissé lassul a pirulása, akkor visszatesszük a tűzhelyre. Rövid ideig tovább pirítjuk
Szólj hozzá!
Címkék: rántás sűrítés
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.