Szásenyka 2012.05.16. 20:39

Grillezés

Ha faszenes grillsütőt használunk, a sütés előtt legalább fél órával be kell gyújtani a sütőt. Begyújtáshoz soha ne használjunk benzint, spirituszt vagy más gyújtófolyadékot, mert ezek elronthatják az ételek ízét. A tüzet fújtatóval, kézi ventillátorral, fújással élesztgessük. Várjuk meg, amíg a faszén lángja kialszik és csak fehéren izzik (ilyenkor egy vékony hamuréteg van a tetején), és csak utána álljunk neki sütögetni.

Ha nem felizzított faszénparazsat használunk, akkor nagyon figyeljünk arra, mi kerül a tűzre: például a festett deszkák, vagy a száraz falevelek iszonyatos ízeket és szagokat kölcsönözhetnek az ételnek, vagy akár mérgezőek is lehetnek.

A lávaköves grillsütőt is érdemes kb 15 perccel használat előtt begyújtani, hogy átmelegedjen.

Ha nyársnak fapálcikákat használunk, 1 órával sütés előtt áztassuk vízbe őket, mert sütéskor meggyulladhat!

A grillrácsot érdemes áttörölni olajozott sütőpapírral, vagy bekenni vékonyan olajjal – így nem ragad majd rá az étel.

 

Olyan húsokat válasszunk, amelyek nem túl zsírosak, ne legyenek se túl vékonyak, se túl vastagok.

Inakat, zsírereket vágjuk át, hogy ne ránthassák össze a húst.

A vastagabb húsokat vágjuk fel kockákra, és készítsünk nyársakat belőlük.

A grillezendő ételek legyenek egyszerűek, azaz semmi szükség flancos előkészítésre és csomagolásra.

A húsokat mindig pácoljuk be, legalább néhány órával sütés előtt, de sózni mindig csak utólag sózzunk.

Ha fanyársat használunk ne felejtsük el beáztatni fél órával sütés előtt. A nyársakat ne felejtsük el sütés közben többször is megforgatni.

A zöldségek: süthetjük egészben, megtölthetjük, vagy feldarabolhatjuk őket kis kockákra, amikből nyársakat készíthetünk. Jól grillezhető zöldségek: cukkíni, gomba, paprika, padlizsán, krumpli, édes burgonya, paradicsom, kukorica, hagyma, fokhagyma – utóbbiakat ha lehet, ne pucoljuk meg és ne vágjuk fel, hanem héjastól tegyük a nyársra. A krumplit és a kukoricát érdemes előtte félig megfőzni, majd a grillen egy kicsit átpirítani.
A zöldségeket a felső polcon (vagy alacsonyabb hőfokon) süssük, amíg grill csíkok keletkeznek rajtuk.

Gyümölcsöket is grillezhetünk (pl. almát, körtét, barackot), és desszertként őrölt fahéjjal, vaníliafagylalttal, krémmel vagy mézzel tálaljuk.

Általában 5-10 percet igényelnek a zöldségek, gyümölcsök, a csirkemell, hamburger, rákos és halas nyársak, tovább, kb. 20 percig, vagy tovább sül a csirkecomb, a marha- és sertésszeletek. Egy egész csirke sütési ideje -grillen vagy nyárson- kb. 1 óra.

Csak akkor kezdjünk el faszénen grillezni, ha a szén már parázslik, lávaköves sütőn pedig ha alaposan felmelegedett a grill.

Ne tegyünk túl sok ételt a rácsra, mert összeragadnak és nehezebben sülnek át.

Ne süssünk erős tűznél/túl magas hőmérsékleten, mert a hús külseje megég, a közepe nyers marad, a zöldségek pedig szénné égnek. Különösen egész húsok, kenyér sütésénél érdemes a parazsat grill két oldalán egyenletesen elosztva, fedő használatával grillezni.

Ha túl magas a hőfok (nagyon gyorsan megég a kaja), akkor a parazsat kicsit toljuk szét (lapítsuk) vagy a rács magasságán állítsunk, ha túl alacsony (sehogy se akarnak megsülni a dolgok), akkor toljuk össze magasabb kupacba a parazsat, vagy tegyük alacsonyabbra a rácsot.

A parázs eloszlatható vékonyan és vastagabban is, akár egy grillen belül is, így különböző húsok és zöldségek egymás mellett, eltérően grillezhetők.

Sütéskor először a húsok egyik oldalát süssük meg, majd fordítsunk rajta, és a másikat is.

Nagyon fontos, hogy villával ne szurkáljuk a húsokat/halakat, mert kifolyik belőlük a húslé és kiszáradnak. Csak grill-lapáttal vagy hússütő csipesszel forgassuk őket, és szurkálás helyett nyomkodással ellenőrizzük, meddig kell még sütni.

Sütés közben folyamatosan ellenőrizzük az ételeket. Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl a húsokat, ne legyenek kormosak, de kellően átsüljenek. Ha a hús túlsül, kiszárad és kemény lesz, a zöldségeknek pedig keserű lesz az ízük.

A sütés végén, a maradék parázs pont ideális arra, hogy zöldségeket süssünk rajta.

A halakat érdemes nyársra húzni, esetleg alufóliába csomagolva sütni vagy párolni. Az alufólia helyett -ha van rá lehetőségünk- érdemes egészségesebb csomagolást: banánlevelet vagy a szőlőlevelet kipróbálni.

Grill sütő tisztítása:

A faszenes grillsütőn a tüzet nem szabad vízzel eloltani, mert ezzel tönkretehetjük a sütő tűzterét. Hagyjuk a parazsat kialudni, majd lapáttal szedjük ki a hamut egy fémvödörbe. A lávaköves grillek tisztítása sokkal egyszerűbb, elég évente egyszer lecserélni a lávakövet és kitisztítani a sütőt.

A grillező eszközöket, tálcákat sütés után áztassuk be melegvízbe, mert  ha rászárad, sokkal nehezebb elmosogatni.

Ha kihűlt a grillsütő, egy száraz kefével kaparjuk le az odaégett ételt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szakacsblog.blog.hu/api/trackback/id/tr264520912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása