2012.05.17. 00:48
Halászlé
A halat levágjuk, a vérét a bográcsba engedjük. Ez sokkal gyorsabb és humánusabb ölési mód, mint amikor ütlegelik a fejét. Nem beszélve arról, amikor kiveszik a vízből és hagyják megfulladni. A hal vére fontos sűrítője is a lének. A lébe minden bekerül – kivéve az…
Szólj hozzá!
Címkék: halászlé hal
2012.05.17. 00:39
Korhely módra - Halászlé
A lébe babérlevél, kevés ecet vagy citromlé, friss gyömbér kerül, van, aki mustárt is tesz bele. Tálaláskor adjuk hozzá a tejfölt. Szeletelhetünk rá kevés kaprigyümölcmsöt, frissen vágott zöldpaprikát, csilipaprikát, finomra vágott lila hagymát, tehetünk bele régi szokás…
Szólj hozzá!
Címkék: halászlé hal korhely
2012.05.16. 23:38
Mohácsi köcsögös
Mohácsi köcsögös
Sokác babnak is hívják, élő hagyományú népi babétel, füles cserépcsuporban készül, parázs mellett. Vagyis a legjobb módon, ahogy fejtett babot elkészíteni lehet: hosszan, lassan.
Szigorú recept nincs, legfeljebb útmutatás. Egy gyakorlott készítő így…
Szólj hozzá!
Címkék: bab mohács mohácsi köcsögös
2012.05.16. 20:55
Pácolás
A pácoknak több fajtája van:
NEDVES PÁC
Marinád: általában folyékony ecetes-olajos pác, zöldfűszerekkel, vagy más fűszerekkel (esetleg fűszerporokkal) gazdagítva. Ecet helyett lehet bort, citromlevet, vagy gyümölcslevet is használni. Savas (ecetes, citromos, stb.) pácokkal ne…
Szólj hozzá!
Címkék: pác pácok
2012.05.16. 20:39
Grillezés
Ha faszenes grillsütőt használunk, a sütés előtt legalább fél órával be kell gyújtani a sütőt. Begyújtáshoz soha ne használjunk benzint, spirituszt vagy más gyújtófolyadékot, mert ezek elronthatják az ételek ízét. A tüzet fújtatóval, kézi ventillátorral, fújással…
Szólj hozzá!
Címkék: grill grillezés
2012.05.16. 19:58
Furfangos megoldások
Folyamatosan bővítve!
-Egy jó pörköltbe nem csak az a vörösbor jár, amit beleöntünk, hanem, amit bele lehelünk :)
-Ha a klopfolót benedvesítjük hideg vízzel, akkor kevésbé ragad rá a hús.
-Ha lassan sül a szelet hús nyugodtan nyomkodjuk valamivel.
-Nem fröcsköl a…
2012.05.16. 19:48
Carbonara
A carbonara „mártásának” purista változatához nem kell más, mint szalonna, tojás, sajt, bors és főzőlé.
Fél kg tésztához mintegy 10 dkg kockákra vágott szalonnát széles serpenyőben, kevés olajon aranybarnára pirítunk. A tésztát kimondottan al dentére főzzük. Amíg…
Szólj hozzá!
Címkék: carbonara
2012.05.16. 19:29
Hőkezelési módok bő folyadékkal
1. FőzésAz ételt forrásig melegítjük és hosszabb-rövidebb ideig ezen a hőmérsékleten is tartjuk. Így készítjük pl. a levest, főzeléket, mártást, főtt húst, tésztát. Főzéskor ajánlott az edényt lefedni és mivel eközben ásványi anyagok oldódnak ki, ezért figyeljünk…
2012.05.16. 19:08
Konfitálás
Itt a hús lassan, finoman, fűszerekkel gazdagítva készül el. A leggyakrabban konfitált húsok a szárnyasok, ezen belül is a liba és a kacsa, de gyakran készítenek sertéshúst is ezzel a módszerrel. Hal is konfitálható, a legdivatosabb ezek közül a lazac, a tonhal, a tőkehal és a…