2012.10.23. 12:59
Kebab
A kebab vagy kebap A fűszerezett kevert darálthúsból készült faszénparázson sült hosszúkás húsételt a jugoszláv utódállamokban csevapnak, kicsinyítve csevapcsicsának. hívják, Bulgáriában kabapcse. Romániában, ahol kevesebb fűszerrel, viszont szódabikarbónával készítik miccs (mititei) a neve, melynek jelentése „kicsik”. Általában öt darab ujjacska méretű húst tálalnak fel egyszerre.
A volt Jugoszlávia területén a csevapcsicsa szokásos kiegészítője a vöröshagyma és az ajvár, Bulgáriában ljutenica,Törökországban az ayran.
Bár a kebab általában darált sült hús, a Törökországban és az egész Közel-Keleten elterjedt sis kebab kifejezés, mely kis pálcikákra felhúzott kocka alakú húsokra utal, hasonlatosan a saslikhoz vagy a magyar rablóhúshoz.
A török döner kebab a függőlegesen forgó nyársról levágott grillezett húsra utal, a görög gíroszhoz vagy az arab suvarmához hasonlatosan.
4-6 személyre
1 kg darált bárányhús
1/2 kg darált marhahús
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
1 kávéskanál őrölt kömény
3/4 kávéskanál őrölt koriander
1-2 kávéskanál só
frissen őrölt bors
2 nagy tojás
kevés napraforgóolaj
A hagymát megtisztítjuk és lereszeljük, a fokhagymát szétpréseljük. Ezután a húsokat egy tálba tesszük a hagymával, a fokhagymával, a petrezselyemmel és a többi fűszerrel, majd jól összegyúrjuk. Hozzáadjuk a tojásokat is és sima masszát gyúrunk belőle. Kis golyókat hengergetünk belőle, nyársra húzzuk, végül olajban megforgatjuk, és 6-10 cm-re az izzó parázstól, 10-15 percig sütjük, amíg kívül barnára sül, de belül rózsaszín marad. Tálalhatjuk kevert salátával és pitával. Ez a kofta kebab.
Szólj hozzá!
Címkék: sis döner kebab sish
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.