Szásenyka 2012.05.21. 00:45

Húslevesek

Klasszikus húsleves

Nagyanyáink szerint az a jó húsleves, mely 16 összetevőből áll, és legalább négyféle húsból. A fűszerek külön számolandóak.

fél kg marhahús
1 pulykacomb
2-3 csirkenyak
1 tyúkmell
csirkeaprólék - máj, zúza, szív
1 kg levescsont
3 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
1 db karalábé
1 db zeller
2-3 levél kelkáposzta
1 fej vöröshagyma
2-3 gomba
5-6 szem bors
15 dkg tészta, például eperlevél

A megtisztított, megmosott, feldarabolt húsokat és a csontot hideg vízben tedd fel, ha felforrt, még hagyd 5 percig főni, majd a habját szedd le. A zöldségeket pucold meg. A répát hosszában vágd négyfelé, a karalábét és a zellert kettőbe. A zöldséget tedd a vízbe, fűszerezd, sózd. És főzd addig, amíg minden meg nem puhul, ez akár 3 óra is lehet. A tésztát külön vízben főzd meg.
Ha a hús megpuhult, szűrd át a levet. Külön tálald a zöldséget, a levest és a tésztát.

 

Marhahúsleves

1 kg marhahús - lábszár vagy rostélyos
40 dkg ritka csont
1 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 körömnyi cseresznyepaprika
40 dkg vegyes leveszöldség
15 dkg kelkáposzta
1 krumpli
1 csokor petrezselyem
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 teáskanál egész bors
5 dkg cérnametélt

A húst és a csontot mosd meg, a húst vágd 3-4 darabra. A hagymát és a fokhagymát hámozd meg. A zöldségeket pucold meg, és vágd kisebb darabokra. A kelkáposztát, a petrezselymet, a zöldpaprikát és a paradicsomot elég megmosni.

A csontot és a húst tedd egy nagyobb fazékba, önts rá 3 liter hideg vizet. Forrald fel, majd egy merőkanállal szedegesd le a habját. Tedd bele egészben a hagymát, a fokhagymát és a cseresznyepaprikát, a borsot, valamint egy kevés sót. Főzd fedő nélkül kis lángon fél órát.

Add a leveshez a zöldségeket és a csokorban hagyott petrezselymet, és fedő nélkül főzd puhára a húst és a zöldségeket. A tésztát külön vízben főzd meg.
A levest szedd nagy tálba, és tedd hozzá a tésztát - a zöldséget és a marhahúst egy külön tálba tedd.

 

Újházy tyúkhúsleves

Az Újházy tyúkhúsleves Újházy Edéről, a századforduló egy jeles színészéről kapta a nevét. Kedvenc éttermében ő mesélte el a szakácsnak, hogy is szereti igazán, aki megfőzte neki.
Erről így ír Nagy Endre:
"Vén kakasok kellettek ehhez a leveshez, amelyeknek megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze. Három napig egyfolytában kellett főniük, amíg belemálltak a levesbe, és eggyé főttek a zöldséggel, főként a legendás jelentőségű zellerrel. Különösen vigyázott, hogy el ne kallódjanak a kakasok taréjai és egyéb megkülönböztető szervei, amelyeknek átazonosuló képességében babonásan hitt. Egy ilyen tányér leves a beteget talpra állítja, s az egészségest viruló ifjúvá teszi."

1 kisebb egész tyúk - nem csirke!
250 g sárgarépa
100 g petrezselyemgyökér
50 g zeller
50 g karalábé
100 g csiperke
1 nagy vöröshagyma
200 g kelbimbó
100 g zöldborsó
1 gerezd fokhagyma
1 édes zöldpaprika
1 paradicsom
1 csomag petrezselyemzöld
só, egész bors, gyömbér
2 marék eperlevél

A zöldségeket tisztítsd meg. A tyúkot alaposan mosd meg, és vágd nyolc darabba. A nagyobb zöldségeket is vágd több darabba. A tyúkot tedd fel főni hideg vízben az aprólékkal együtt. Ha felforrt, szedd le a habját. A negyedelt hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a borsot kösd egy vászonzacskóba, és tedd a levesbe.
Ha a tyúk félig megfőtt, akkor add hozzá a zöldségeket, és nagyon lassú tűzön párold puhára a hússal együtt. A húst és a zöldségeket szedd ki a levesből, majd a levest finom szűrőn szűrd át. Az eperlevelet főzd meg, majd add a tálba öntött leveshez. A zöldséget és a húst is tedd a tálba.

 

Csirkeragu leves

80 dkg csirkehús - nyak, szárny, hát
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 evőkanál liszt
15 dkg borsó
10 dkg csiperke
petrezselyem
1 hagyma
kevés olaj

bors

A húst tisztítsd meg, és vágd apró darabokra. A hagymát kockázd fel, majd kevés olajon futtasd át. Tedd hozzá a csirkeaprólékot, önts hozzá egy pohár vizet, sózd, borsozd, és 40 percig párold. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret kockázd fel, add a húshoz, és fedő nélkül nagy lángon 2-3 perc alatt süsd zsírjára. Add hozzá a lisztet, keverd el, majd öntsd fel 1 liter vízzel. Forrald fel, add hozzá a zöldborsót, majd 5 perccel később a negyedelt gombát is. Sózd meg, szórd hozzá a felaprított petrezselymet, és főzd további 10 percig.

A bejegyzés trackback címe:

https://szakacsblog.blog.hu/api/trackback/id/tr144528473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása