Szásenyka 2012.05.23. 17:57

Habarás

A habarást olyan ételek készítésénél alkalmazzuk, amelyekben nem teszünk zsiradékot (pl. gyümölcsleves) vagy ha nem akarunk zsiradékot felhasználni az ételkészítés során. A habarás lényegesen könnyebben emészthető, egészségesebb mint a rántás, ha választhatunk, akkor ezt használjuk sűrítésre.

Az egy evőkanálnyi lisztet keverjük el 2 dl tejjel (vagy tejszínnel, ami krémesebb ízt ad pl. a gyümölcslevesnek, mártásoknak; esetleg tejföllel, ha markánsabb ízű ételt készítünk, pl. magyaros ételeknél) csomómentesre, így folyékony állagú, palacsintatészta sűrűségű masszát kapunk. Érdemes nagyobb tálat használni, abban egyszerűbb csomómentesre keverni.

Először alkalmazzunk hőkiegyenlítést: az ételből egy kicsit merjünk a habarásba és keverjük el benne, így a habarás átveszi az étel hőmérsékletét és könnyebben elkerülhetjük a csomósodást.

Ezután folytonos kevergetés mellett öntsük a habarást a forró főzelékhez/leveshez. Csak akkor kell behabarni az ételt, ha már minden majdnem teljesen megpuhult benne, mert habarás után már igen könnyen leég, gyakran kell kavargatni. A habarással készült ételt, sűrítés után mindig jól forraljuk ki, de forrás után már csak 1-2 percig főzzük.

A bejegyzés trackback címe:

https://szakacsblog.blog.hu/api/trackback/id/tr284542125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása