2012.05.22. 09:04
Francia saláta és görög saláta
Francia saláta: Tartármártással össze kell keverni az apróra vágott uborkát és almát. Valamint az ugyan így apróra vágott, de főtt sárgarépát, krumplit és a zöldborsót.
Görög saláta: nagy kockákra vágjuk az uborkát, paradicsomot, kígyóuborkát, lilahagymát, paprikát.…
Szólj hozzá!
Címkék: görög saláta francia saláta
2012.05.22. 08:17
Túrós-ribizlis felfújt (szuflé)
Az alapja mindig egy tojássárgájával kikevert massza, amelyet kemény habbá vert fehérjével lazítunk, ízesítése pedig az egyéb alapanyagoktól (csokoládé, gyümölcs, zöldségek, sajt stb.) függ. Édes és sós változatban egyaránt elkészíthetjük.
30 dkg túró• 1 csomag…
Szólj hozzá!
Címkék: felfújt szuflé
2012.05.22. 08:07
Húsos lasagne
Olajon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, beleteszem a darált húst, ízesítem. Ha kifehéredett, felöntöm a paradicsomszósszal, beleteszem a fokhagymát. Készre főzöm. Tűzálló tál aljába kevés olajat öntök, a lasagne lappal kibélelem, majd szószt teszek rá, majd…
Szólj hozzá!
Címkék: lasagne
2012.05.22. 07:56
Puliszka (polenta)
Hozzávalók: 20 dkg kukoricaliszt4-5 dl víz2 dkg vajsó
Elkészítés: A sós vizet felforraljuk, majd óvatosan, folyamatos keverés mellett (hogy ne csomósodjon) hozzáadjuk a kukoricalisztet és sűrű kásává főzzük. Amikor besűrűsödött, hozzákeverünk egy kevés vajat. A masszát…
Szólj hozzá!
Címkék: puliszka polenta
2012.05.22. 07:51
Serpenyős csirke
A csirkemellet vágjuk kis szeletekre. A hagymát szeleteljük fel, a paprikát karikára, a paradicsomot pedig cikkekre vágjuk. A fokhagymát nyomjuk össze, a kolbászt karikázzuk fel. Hevítsünk olajat egy serpenyőben, majd tegyük rá a hússzeleteket, és pirítsuk mindkét felüket pár…
Szólj hozzá!
Címkék: csirke serpenyős
2012.05.22. 07:46
Chilis bab
A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a vöröshagymát finomra aprítjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, felaprítjuk. Olajon megdinszteljük a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a darálthúst, és erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát,…
Szólj hozzá!
Címkék: bab chili chilis bab
2012.05.22. 07:42
Mézes-chilis csirkeszárny
A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, végeit levágjuk, a forgóknál kettévágjuk, besózzuk. Elkeverjük a szóját, chili szószt, mézet, olíva olajat és a fűszereket, majd beleforgatjuk a szárnyakat. Legalább egy órára hűtőbe tesszük, de még jobb, ha előző nap végezzük a…
Szólj hozzá!
Címkék: méz mézes csirkeszárny chili chilis mézes-chilis
2012.05.21. 01:47
Ropogós bőrű pecsenye
E pecsenye lényege az, hogy a hús legyen szaftos, a bőre pedig úgy roppanjon, mint a friss libatepertő. Erre a célra nagyon jó a bőrös császárhús (dagadó nélkül), vagy egy kicsi, másfél kilós lapocka. (A császárhús ne legyen vastagabb 3-4 cm-nél, a hús- és zsírrétegek…
Szólj hozzá!
Címkék: bőr pecsenye ropogós
2012.05.21. 01:33
Konyhabis - Kender konyha
Flambírozott zöldséges gyümölcs
1 evőkanál marihuana2-3 evőkanál vaj1-2 csésze felaprított gyümölcs vagy egész bogyó(a szeletelt körte és a banán különösen finom)1 evőkanál barna vagy fehér cukor,ízlés szerint0,5 dl rum (vagy egyéb égetett szesz)
Keverjük össze a…
Szólj hozzá!
Címkék: kender
2012.05.21. 00:45
Húslevesek
Klasszikus húsleves
Nagyanyáink szerint az a jó húsleves, mely 16 összetevőből áll, és legalább négyféle húsból. A fűszerek külön számolandóak.
fél kg marhahús1 pulykacomb2-3 csirkenyak1 tyúkmellcsirkeaprólék - máj, zúza, szív1 kg levescsont3 szál sárgarépa2 szál…
2012.05.21. 00:21
A mozsár
A modern konyhagépekkel – főként a háztartási használatra szánt kisteljesítményűekkel – előfordul, hogy durván roncsolják a setjfalakat, nem jön létre a kívánt krémes emulzió. A gépben mixelt gyökérnövények vagy fűszernövények kesernyéssé válhatnak,…
2012.05.21. 00:08
A barnamártás
Szerintem a barnamártás annyira alapmártás a mi konyhakultúránkban, mint a beschamel mártás. Hiszen mindkettő rengeteg más mártásnak az alapja. Például barnamártást forralhatunk ki vörösborral, párolhatunk benne zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat. A leírt recepthez nem…