2012.05.24. 20:05
Füstölt pisztráng vodkamártással
4 dl tejföl
1 dl tej
só, frissen őrölt bors
1 csokor kapor
1 dl vodka
A pisztrángot kifilézzük, a feleket tálra fektetjük.
A mártáshoz valókat összekeverjük és a halszeletekkel tálaljuk.
Szólj hozzá!
Címkék: vodka pisztráng füstölt
2012.05.24. 12:38
Kalmár koriander mártással
A kalmárt megtisztítjuk, lehúzzuk a bőrét, eltávolítjuk a belsőségeket, a bőrét és fejét. A kalmár húsát beirdaljuk átlósan, oldalirányból egy éles késsel: strégen vágunk bele a húsba. Ezt megcsináljuk mindkét oldalról, így körülbelül egy centi átmérőjű rombuszok…
Szólj hozzá!
Címkék: koriander kalmár
2012.05.23. 18:37
Őzgerinc áfonyával és körtével
Az őz a szarvasfélék közé tartozó kiváló vöröshúsú nagyvad. Mint a vadhús általában, az őz húsa is zsírszegény és fehérjében igen gazdag. Az őz gerince az állat legnemesebb húsa. A tisztítás és formázás után a gerincet 4-6 napig érdemes szárazpácban érlelni.…
Szólj hozzá!
Címkék: körte őz áfonya őzgerinc
2012.05.23. 18:29
Sertésborda Hentes módra
A hússzeleteket kicsit klopfoljuk, széleit pár helyen bevagdossuk, hogy ne zsugorodjanak a sütésnél. Sóval, borssal meghintjük, megforgatjuk lisztben, és forró vajban mindkét oldalukat közepes hőfokon megsütjük (natúrszeletet sütünk). A húsokat sülés után félretesszük, a…
Szólj hozzá!
Címkék: hentes sertésborda
2012.05.23. 18:24
Erőleves
30 dkg vegyes zöldség
20 dkg marhahús
20 dkg ritka marhacsont
2 tojás
1 dl paradicsompüré
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
gyömbér, bors, só
A tojásokat válaszd ketté, a fehérjét és a paradicsompürét egy pici vízzel tedd egy fazékba. A marhahúst és a csontot…
Szólj hozzá!
Címkék: hal erőleves hal erőleves halerőleves
2012.05.23. 18:14
Rántás
Felmelegített zsiradékban (lehet étolaj, zsír, margarin, vaj az ételhez igazodva) beleszórjuk a lisztet, és az étel jellegének megfelelő mértékig pirítjuk, majd vízzel felöntjük. A rántás készítéséhez körülbelül ugyanannyi tömegű zsiradékot használunk fel, mint lisztet.…
Szólj hozzá!
Címkék: rántás sűrítés
2012.05.23. 18:02
Lisztszórás (satubolás)
A lisztszórást akkor alkalmazunk, amikor az ételt pirítással- párolással készítjük. Zsiradékon felrakjuk az alapanyagot, addig pirítjuk amíg, az alapanyag általa engedett folyadék elpárolog. Akkor a visszamaradó zsiradékra szórjuk a lisztet, kissé átpirítjuk, majd felöntjük…
Szólj hozzá!
Címkék: sűrítés lisztszórás staubolás
2012.05.23. 17:57
Habarás
A habarást olyan ételek készítésénél alkalmazzuk, amelyekben nem teszünk zsiradékot (pl. gyümölcsleves) vagy ha nem akarunk zsiradékot felhasználni az ételkészítés során. A habarás lényegesen könnyebben emészthető, egészségesebb mint a rántás, ha választhatunk, akkor ezt…
Szólj hozzá!
Címkék: szakács habarás sűrítés zakuszki szakácsblog
2012.05.23. 17:54
Hideg meggyleves
1,2 kg meggy
fél citrom
1 rúd fahéj
4 dl vörösbor
2,5 dl tejszín
1 evőkanál liszt
2 dl tejszín
ízlés szerint cukor vagy édesítőszer
A meggyet megmossuk, kimagozzuk. A citromot alaposan megmossuk, héjából levágunk egy kb. 2 cm nagyságú darabot, levét…
Szólj hozzá!
Címkék: meggy hideg meggyleves
2012.05.22. 16:56
Bélszín Stroganov módra
Szerintem egy olyan étel, amihez bármit rakunk csak jó sülhet ki belőle. Sokan tesznek bele vörösbort, de fontos tudni, hogy a Stroganov bélszínbe nem jár vörösbor, hiszen akkor már nem Stroganov lesz. Gondoljunk csak bele: Oroszország, se a jól termő, édes, zamatos borvidékeiről…
Szólj hozzá!
Címkék: bélszín stroganov
2012.05.22. 16:49
Stroganov zöldségtál
3-4 cukkíni
2 padlizsán
1 zöldpaprika
15 dkg gomba
3 evőkanál vaj vagy Rama margarin
2 fej hagyma
15 dkg tejfől vagy tejszín
2 evőkanál paradicsompüré
1 kávéskanál pirospaprika
só
bors
1 nagy savanyú uborka
A cukkinit és a padlizsánt kb. 1/2 cm vastagságúra…
Szólj hozzá!
Címkék: zöldségtál stroganov
2012.05.22. 16:43
Mi is az a zakuszki?
Zakuszki. Oroszul annyit jelent: egy harapásos falatok. Talán leginkább a katonákhoz hasonlíthatnám, amikor mi magyarok katonákat kanyarintunk a késünkkel és azt esszük. Előétel, rágcsa. a lényeg, hogy 4-5 centis kockákra vágott étel, amit aztán bekapunk és hörpintünk mellé…
Szólj hozzá!
Címkék: zakuszki
2012.05.22. 14:58
Flambírozás
1. nyílt tűzön: a forró ételre ráöntjük az alkoholt és kissé megdöntjük, hogy az alkoholgőz lángra kaphasson.
2. az asztalnál:
merőkanálban meggyújtjuk a szeszt, amit aztán egy határozott mozdulattal az ételre öntünk.
A flambírozás üzembiztos módja, hogy…
Szólj hozzá!
Címkék: flambírozás flambír
2012.05.22. 09:42
Csirkés fajita
- 40 dkg csirkemellfilé- 1 db kaliforniai paprika- 3 db zöldhagyma- 2 gerezd fokhagyma- 1 db lilahagymaFűszer: Én azt vallom, hogy ne a ragaszkodjunk a nagykönyvben leírtakhoz, próbálgassuk magunk az arányokat a fűszerezéseknél, fűszerkeverékeknél. Például oregáno, curry,…
2012.05.22. 09:11
Pizza
Egyedül a tésztát írom le, mert a feltéteknek a fantázia szabhat határt csak :)
Alaprecept 4 személyre, 50 dkg alaptésztához:
A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg, elpusztulnak az élesztőgombák!). Hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól…