4 dl tejföl 1 dl tej só, frissen őrölt bors 1 csokor kapor 1 dl vodka A pisztrángot kifilézzük, a feleket tálra fektetjük. A mártáshoz valókat összekeverjük és a halszeletekkel tálaljuk.

A kalmárt megtisztítjuk, lehúzzuk a bőrét, eltávolítjuk a belsőségeket, a bőrét és fejét. A kalmár húsát beirdaljuk átlósan, oldalirányból egy éles késsel: strégen vágunk bele a húsba. Ezt megcsináljuk mindkét oldalról, így körülbelül egy centi átmérőjű rombuszok…

Az őz a szarvasfélék közé tartozó kiváló vöröshúsú nagyvad. Mint a vadhús általában, az őz húsa is zsírszegény és fehérjében igen gazdag. Az őz gerince az állat legnemesebb húsa. A tisztítás és formázás után a gerincet 4-6 napig érdemes szárazpácban érlelni.…

A hússzeleteket kicsit klopfoljuk, széleit pár helyen bevagdossuk, hogy ne zsugorodjanak a sütésnél. Sóval, borssal meghintjük, megforgatjuk lisztben, és forró vajban mindkét oldalukat közepes hőfokon megsütjük (natúrszeletet sütünk). A húsokat sülés után félretesszük, a…

Szásenyka 2012.05.23. 18:24

Erőleves

30 dkg vegyes zöldség 20 dkg marhahús 20 dkg ritka marhacsont 2 tojás 1 dl paradicsompüré 1 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma gyömbér, bors, só A tojásokat válaszd ketté, a fehérjét és a paradicsompürét egy pici vízzel tedd egy fazékba. A marhahúst és a csontot…

Szásenyka 2012.05.23. 18:14

Rántás

Felmelegített zsiradékban (lehet étolaj, zsír, margarin, vaj az ételhez igazodva) beleszórjuk a lisztet, és az étel jellegének megfelelő mértékig pirítjuk, majd vízzel felöntjük. A rántás készítéséhez körülbelül ugyanannyi tömegű zsiradékot használunk fel, mint lisztet.…

A lisztszórást akkor alkalmazunk, amikor az ételt pirítással- párolással készítjük. Zsiradékon felrakjuk az alapanyagot, addig pirítjuk amíg, az alapanyag általa engedett folyadék elpárolog. Akkor a visszamaradó zsiradékra szórjuk a lisztet, kissé átpirítjuk, majd felöntjük…

Szásenyka 2012.05.23. 17:57

Habarás

A habarást olyan ételek készítésénél alkalmazzuk, amelyekben nem teszünk zsiradékot (pl. gyümölcsleves) vagy ha nem akarunk zsiradékot felhasználni az ételkészítés során. A habarás lényegesen könnyebben emészthető, egészségesebb mint a rántás, ha választhatunk, akkor ezt…

Szásenyka 2012.05.23. 17:54

Hideg meggyleves

1,2 kg meggy fél citrom 1 rúd fahéj 4 dl vörösbor 2,5 dl tejszín 1 evőkanál liszt 2 dl tejszín ízlés szerint cukor vagy édesítőszer A meggyet megmossuk, kimagozzuk. A citromot alaposan megmossuk, héjából levágunk egy kb. 2 cm nagyságú darabot, levét…

Szerintem egy olyan étel, amihez bármit rakunk csak jó sülhet ki belőle. Sokan tesznek bele vörösbort, de fontos tudni, hogy a Stroganov bélszínbe nem jár vörösbor, hiszen akkor már nem Stroganov lesz. Gondoljunk csak bele: Oroszország, se a jól termő, édes, zamatos borvidékeiről…

3-4 cukkíni 2 padlizsán 1 zöldpaprika 15 dkg gomba 3 evőkanál vaj vagy Rama margarin 2 fej hagyma 15 dkg tejfől vagy tejszín 2 evőkanál paradicsompüré 1 kávéskanál pirospaprika só bors 1 nagy savanyú uborka   A cukkinit és a padlizsánt kb. 1/2 cm vastagságúra…

Zakuszki. Oroszul annyit jelent: egy harapásos falatok. Talán leginkább a katonákhoz hasonlíthatnám, amikor mi magyarok katonákat kanyarintunk a késünkkel és azt esszük. Előétel, rágcsa. a lényeg, hogy 4-5 centis kockákra vágott étel, amit aztán bekapunk és hörpintünk mellé…

Szásenyka 2012.05.22. 14:58

Flambírozás

1. nyílt tűzön: a forró ételre ráöntjük az alkoholt és kissé megdöntjük, hogy az alkoholgőz lángra kaphasson.  2. az asztalnál: merőkanálban meggyújtjuk a szeszt, amit aztán egy határozott mozdulattal az ételre öntünk. A flambírozás üzembiztos módja, hogy…

Szásenyka 2012.05.22. 09:42

Csirkés fajita

- 40 dkg csirkemellfilé- 1 db kaliforniai paprika- 3 db zöldhagyma- 2 gerezd fokhagyma- 1 db lilahagymaFűszer: Én azt vallom, hogy ne a ragaszkodjunk a nagykönyvben leírtakhoz, próbálgassuk magunk az arányokat a fűszerezéseknél, fűszerkeverékeknél. Például oregáno, curry,…

Szásenyka 2012.05.22. 09:11

Pizza

Egyedül a tésztát írom le, mert a feltéteknek a fantázia szabhat határt csak :) Alaprecept 4 személyre, 50 dkg alaptésztához: A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg, elpusztulnak az élesztőgombák!).  Hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól…

süti beállítások módosítása